ثبت شرکت صرافی به دلیل وجود فعالیت های ارزی و تبدیل ارزها به یکدیگر در این کسب و کار، قوانین و شرایط خاصی را دارد. صرافی از جمله مشاغل سود آوری است که افراد چه به صورت جمعی و چه به صورت تکی، تصمیم به تاسیس آن مینمایند. تفاوتی نمیکند که در چه کسب و کاری در حال فعالیت هستید؛ با ثبت شرکت میتوانید فعالیت خود را قانونی کرده و از مزایای آن برخوردار شوید. برای ثبت شرکت ارزی، موسسان شرکت میتوانند افراد حقیقی یا حقوقی باشند. شرکت های زیادی از جمله بانک های خصوصی یا صندوق های قرض الحسنه، به صورت اختصاصی اقدام به ایجاد شرکت صرافی نمودهاند. به همین دلیل هم به راحتی در زمینه ارائه ارزهای دولتی و غیر دولتی فعالیت دارند.
هر فعالیتی باتوجه به نوع خدماتی که ارائه میدهد، فرایند ثبت شرکت آن نیز با سایر کسب و کارهای دیگر کمی متفاوت است. این موضوع بخاطر نیاز به اخذ یکسری مجوزها و تاییدیه ها از سازمان های مختلف است تا از این طریق شرایط و میزان درستکاری متقاضی مودرن بررسی و سنجش قرار گیرد.
مراحل ثبت شرکت صرافی
افرادی که قصد فعالیت در تبادلات ارزی و سایر خدمات مربوط به آن را دارند، برای پیشرفت و توسعه کسب و کارشان باید اقدام به ثبت شرکت نمایند. همانطور که اشاره شد، در فرایند ثبت شرکت صرافی به دلیل اخذ یکسری مجوزها و تاییدیه ها، مراحل کار با سایر ثبت شرکت ها کمی متفاوت است. در این بخش مراحل اصلی تاسیس شرکت صرافی به صورت قانونی را بررسی خواهیم کرد. اگر به دنبال ثبت شرکت برای انجام فعالیت های ارزی هستید، باید تمام مراحل ذیل را به طور دقیق انجام دهید:
- اخذ مجوز بانک مرکزی:
برای تاسیس شرکت صرافی ارزی، ابتدا باید مجوزی از بانک مرکزی دریافت کنید. باتوجه به بانک مرکزی ناظر تمام فعالیت های ارزی در کشور است، باید برای آغاز فعالیت خود از این مجموعه مجوز لازم را دریافت نمایید. تهیه مجوز از بانک مرکزی به نیت ثبت واحد ارزی تک شُعب های آن امکان پذیر نمیباشد. بانک مرکزی به منظور ارائه مجوز به شما، ابتدا شرایط، مدارک و میزان صلاحیتتان را بررسی میکند و در صورت تایید، مجوز را صادر میکند.
علاوه بر آن اساسنامه تایید شده خود را با افراد حضور یافته در صف ثبت شرکت ارزی در میان میگذارد. اگر نتوانید این مجوز را از بانک مرکزی دریافت کنید، دیگر نخواهید تواسنت شرکت صرافی ایجاد نمایید. چراکه این مرحله ابتدایی و اساسیترین مرحله میباشد.
- آماده سازی مدارک:
مدر ادامه به معرفی مدارک لازم برای ثبت شرکت صرافی میپردازیم. این مدارک باید کاملا به صورت دقیق و اصولی آماده شود تا روند کارتان به صحیح ترین شکل ممکن انجام گیرد. اگر به دنبال انجام قانونی و مرحله به مرحله ثبت شرکت ارزی خود هستید، بهتر است پیش از انجام هر کاری نسبت به تهیه مدارک مورد نیاز اقدام نمایید. نقص در مدارک تنها باعث عقبتر و طولانیتر شدن فرایند ثبت شرکتتان میشود.
شرایط ثبت شرکت صرافی
بر اساس دستورالعمل اجرایی تاسیس، بهره برداری و نظارت بر صرافی، تاسیس صرافی تابع مفاد این ضوابط و با تصویب شورای پول و اعتبار و دستورات بانک خواهد بود. باتوجه به این قانون، در مرحله اول، هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت بورس باید دارای شرایط و ویژگی های زیر باشند:
- اعتقاد به یکی از ادیان ذکر شده در قانون اساسی
- داشتن تابعیت ایرانی و زندگی در ایران
- عدم داشتن سوابق مالی نامناسب (مثلاً نباید سابقه چک های باطل یا وام های غیرجاری یا وام های غیرجاری در موسسات اعتباری داشته باشند)
- دید واضح از وضعیت مالی و شرایط اقتصادی
- عدم عضویت در هیئت مدیره، سمت مدیریت ارشد و یا مشارکت در سایر دفاتر صرافی و تبدیل ارز
- عدم حضور در معاملات ارزی دیگر شرکت ها
- حداقل سن لازم برای اعضای هیئت مدیره 25 سال و برای مدیرعامل 30 سال
- مدرک تحصیلی باید حداقل لیسانس یا 5 سال سابقه کار بانکی یا فعالیت های مربوط به ارز
- داشتن صلاحیت کافی برای قرارگیری در این منصب
- داشتن گواهی معتبر مبنی بر مهارت کافی در زمینه مبادله ارز از موسسات مورد تایید بانک مرکزی (این امر موجب میگردد مراکز قانونی به کافی بودن اطلاعات فرد در این زمینه اطمینان کافی داشته باشند.)
مدارک تاسیس شرکت ارزی
مدارک گوناگونی برای ثبت شرکت صرافی لازم است که متقاضی باید آنها را به صروت تمام و کمال به اداره ثبت شرکت ها ارائه دهد. مهمترین مدارک لازم برای ثبت شرکت ارزی به شرح زیر میباشد:
- تکمیل فرم درخواست ثبت شرکت صرافی
- در وهله اول باید درخواست ثبت شرکت صرافی را به صورت یک نامه اداری ارائه دهید.
- پروتکل های مجمع عمومی
- استعلام بانک مرکزی برای انجام روند ثبت شرکت
- بدون گواهی سابقه کیفری و عدم اثبات محکومیت کیفری
- تعهد موقعیت مدیریت یا مشارکت در سایر بورس ها را مشخص نمی کند
- استخدام جهت انجام وظایف نوبتی طبق قانون
- سندی که نشان دهنده اسامی، مشخصات و تحصیلات موسسان، سابقه و میزان بودجه آنها باشد
- این امر سبب میگردد شرکت های قضایی راحتتر و سریعتر بتوانند نسبت به تایید مدارک و تاییدیه ثبت شرکت آن ها اقدام نمایند.
- صدور گواهینامه از مؤسسات مجاز بانک مرکزی مبنی بر تأیید توانایی آنها در انجام عملیات صرافی
- ارائه تعهدنامه مبنی بر توافق با بانک مرکزی برای اخذ ضمانت نامه بانکی
- در صورتی که صرافی دستورالعمل ها را رعایت نکند این ضمانت نامه اعمال میشود.
- سایر مدارک درخواستی بانک مرکزی