فهرست مطالب
ارکان تصمیم گیری در شرکتهای تعاونی
شرکتهای تعاونی | ثبت شرکت تعاونی
شرکت تعاونی مبتنی بر اصول و قواعدی است که آن را در قالب تعاونی از سایر شرکتها متمایز میکند. واژه تعاونی ابتدا در اواسط قرن نوزدهم به کار گرفته شد. در تعاونیها، شراکت گروهی از افراد را شاهد هستیم که با هدف کسب سود و بهبود اوضاع اقتصادی و اجتماعی خود از طریق خودیاری، فعالیت میکند.
یکی از خصیصههای بارز شرکت تعاونی این است که سهامدار فقط میتواند یک رای صادر نماید. اما در شرکتهای غیرتعاونی سهامدار بر حسب مقدار، سهام و نوع آن ممکن است چندین رای داشته باشد. از این رو در شرکتهای تعاونی کنترل بر مبنای سرمایه، کاهش پیدا کرده و هیچگاه کنترل کار و اعمال نظارت با تعداد سهام و میزان سرمایهای که متعلق به شخص است، ارتباط ندارد. در واقع این نوع شرکت بصورت خود مختار و مستقل، مرکب از اشخاصی که داوطلبانه با یکدیگر متحد شده تا نیازهای اقتصادی و اجتماعی خود را از راه فعالیتهای دسته جمعی و با کنترل دموکراسی بر طرف کنند. اعضای تعاونیها در تلاشند تا از طریق همکاری با تعاونیهای محلی، ناحیه ای، ملی و بین المللی در فدراسیونها، اتحادیهها و دیگر فعالیتهای دسته جمعی، نیازهای اعضای خود را به نحو موثری تامین نمایند.
ارکان شرکت تعاونی
شرکت تعاونی دارای دو رکن اصلی است که عبارتند از:
1- مجمع عمومی عادی
مجمع عمومی عادی بالاترین مرجع تصمیمگیری در تعاونی محسوب میشود. این مجمع متشکل از تمامی اعضا یا نمایندگان تام الاختیار آنها میباشد که به صورت عادی و فوق العاده تشکیل میشود. هر عضو مجمع عمومی عادی بدون در نظر گرفتن تعداد سهام دارای یک حق رای خواهد بود. این مجمع که عموما بعد از هر سال مالی تشکیل میشود، حداقل در سال یکبار تشکیل میگردد. دعوت اعضا به این مجمع یکی از مسئولیتهای هیات مدیره میباشد.
بر طبق مواد 33، 34 و 37 قانون تجارت، اموری که در مجمع عادی انجام میشود عبارتند از:
-
- تصویب مقررات و دستورالعملهای داخلی تعاونی
-
- انتخاب هیات مدیره و بازرسان برای مدت دوسال
-
- تصمیمگیری برای افزایش و یا کاهش سرمایه در محدوده قوانین و مقررات
-
- تصمیمگیری نسبت به ذخایر، پرداخت سود، مازاد درآمد و تقسیم آن طبق اساسنامه
-
- رسیدگی و تصمیم گیری در رابطه با ترازنامه، حساب سود، زیان و سایر گزارشهای مالی هیات مدیره
-
- تعیین برنامهها و خط مشیهای تعاونی، سرمایه گذاری، تصویب بودجه جاری، اعتبارات، وامهای درخواستی و سایر عملیات مالی به پیشنهاد هیات مدیره
2- مجمع عمومی فوق العاده
مجمع عمومی فوق العاده با درخواست کتبی یک سوم از اعضای هیات مدیره و بازرسان شکل میگیرد. در این مجمع حضور دو سوم اعضا الزامی میباشد و چنانچه اعضا برای بار اول دور هم جمع نشوند، مجمع منحل میگردد. در صورتی که برای بار دوم، تعداد اعضایی که در مجمع حضور پیدا میکنند به میزان نصف به علاوه یک برسد، مجمع تشکیل میشود. قوانین ثانوی برای شرکتها و گروههای بیش از ۵۰۰ نفر اجرا میشود. چنانچه مجمع فوق العاده به حد نصاب نرسد، در طول مدت یک ماه وزارت تعاون باید اقدام به تشکیل مجمع نماید. این مجمع به منظور تایید و تغییر هیات مدیره و یا اساسنامه شکل میگیرد. مسئولیتهایهایی که بر عهده مجمع عمومی فوق العاده است، عبارتند از تغییر مواد اساسنامه، تصمیم گیری نسبت به عزل یا قبول استعفای هیات مدیره و انحلال یا ادغام تعاونی.