مسئولیت محدود سهامی خاص و عام و موسسه
اگر فعالیت هنری ، حقوقی ، فرهنگی ،آموزشی و به طور کلی فعالیت غیر تجاری دارید، بهترین انتخاب برای شما ثبت موسسه غیر تجاری است.
اگر فعالیت تعاونی زیر نظر وزارت تعاون دارید، بهتر است شرکت تعاونی ثبت کنید.
اگر قصد ورود به بورس و عرضه سهام شرکت به عموم مردم را دارید، شرکت سهامی عام بهترین انتخاب شماست.
در غیر از این موارد معمولا شرکت مسئولیت محدود و یا سهامی خاص را به ثبت برسانید و مالکیت و سهام آنها به افراد خاص تعلق دارد.
تفاوت شرکت مسئولیت محدود و سهامی خاص
- سرمایه در شرکت با مسئولیت محدود بر خلاف ثبت سهامی خاص به سهام یا قطعات سهام تقسیم نمی شود و شرکاء فقط تا میزان سرمایه خود در شرکت مسئول قروض و تعهدات می باشند .
- در ثبت شرکت مسئولیت محدود تعداد شرکاء حداقل 2 نفر و در شرکت سهامی خاص تعداد سهامداران حداقل 3 نفر می باشند.
- در زمان تاسیس شرکت سهامی خاص حداقل 35% سرمایه باید نقدا دریکی از شعب بانکها به حساب شرکت واریز و گواهی مربوطه ارائه و حداکثر 65% سرمایه درتعهد سهامداران باشد .
- در شرکت با مسئولیت محدود باید کل سرمایه تحویل مدیر عامل شرکت شده و مدیر عامل اقرار به دریافت نماید و ارائه گواهی بانکی دال بر انجام این امر ضرورت ندارد.
- انتخاب بازرس اصلی و علی البدل درشرکت سهامی خاص اجباری ولی در شرکت با مسوولیت محدود اختیاری است .
- مدت مدیریت در شرکت سهامی خاص حداکثر دو سال می باشد که قابل تمدید است و در شرکت با مسئولیت محدود مدیران شرکت میتوانند برای مدت نامحدود انتخاب شوند و همچنین می توان مدتی برای مدیران در اساسنامه شرکت مقرر کرد.
- انتخاب روزنامه کثیر الانتشار درشرکت سهامی خاص برای درج آگهی های شرکت الزامی و در شرکت با مسئولیت محدود اختیاری است .
- مجامع عمومی درشرکت سهامی خاص توسط هیئت رئیسه ای مرکب از یک نفر رئیس و دو نفر ناظر (هر سه از سهامداران شرکت) و یک نفر منشی اداره می گردد . در شرکت با مسئولیت محدود مجامع عمومی هیات رییسه نداشته و تنها در شرکتهایی که که تعداد شرکا ء آن از 12نفر بیشتر باشد مجامع عمومی توسط هیئت نظار اداره خواهد شد .
- اعضای هیات مدیره در شرکت سهامی خاص الزاما بایستی سهامدار باشند در صورتیکه مدیران در شرکت با مسئولیت محدود از بین شرکاء یا از خارج شرکا انتخاب می شوند .
- سود در شرکت سهامی خاص به نسبت تعداد سهام و در شرکت با مسئولیت محدود به نسبت سرمایه شرکاء تقسیم خواهد شد و در شرکت با مسئولیت محدود شرکا می توانند در اساسنامه ترتیب دیگری برای تقسیم سود مقرر دارند .
- حق رای در شرکت سهامی خاص به تعداد سهام و در شرکت با مسئولیت محدود به نسبت سرمایه خواهد بود .
- استفاده از سهم الشرکه غیر نقدی (مانند ملک یا خودرو) در شرکت با مسوولیت محدود توسط شرکاء و با مسئولیت آنها صورت می گیرد در حالیکه ارزش گذاری آورده غیر نقدی در شرکت سهامی خاص با کارشناسان رسمی دادگستری خواهد بود .
تشابه شرکت سهامی خاص و مسئولیت محدود
- حداقل سرمایه برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود و سهامی خاص یک میلیون ریال است .
- در ثبت شرکت سهامی خاص و بامسئولیت محدود شرکت در افزایش سرمایه اختیاری است.
تفاوت شرکت سهامی عام و سهامی خاص
-
فقط شرکت سهامی عام می تواند برای تامین سرمایه اقدام به پذیره نویسی عمومی و یا صدور اوراق قرضه و یا عرضه سهام در بورس اوراق بهادار نماید و چنین امکانی برای شرکت سهامی خاص وجود ندارد .
-
نقل وانتقال سهام در شرکتهای سهامی عام منوط به موافقت سایر سهامداران نیست ولی در شرکت سهامی خاص، معمولا نقل و انتقال سهام مشروط به موافقت هیات مدیره یا مجمع عمومی شرکت است .
-
حداقل سرمایه برای تاسیس شرکت سهامی عام 5،000،000 ریال می باشد در حالی که حداقل سرمایه برای تاسیس شرکت سهامی خاص 1،000،000 ریال است .
-
تعداد سهامداران در شرکت سهامی عام حداقل 5 نفر و در شرکت سهامی خاص حداقل 3 نفر می باشد .
تفاوت موسسه و شرکت در چیست
- ثبت شرکت با هدف رسیدن به سود و سرمایه بیشتر انجام می شود در حالیکه موسسات با اهداف نامحدود و متفاوت که سودآوری و فعالیت های اقتصادی هم می تواند جزیی از آن ها باشد تاسیس می شود.
- موسسه می تواند در تملک دولت و یا بخش خصوصی قرار گیرد.
- برای ثبت شرکت با توجه به نوع آن حداقل به دو نفر نیاز است در صورتی که ثبت موسسه به وسیله یک نفر هم امکان پذیر است
تفاوت های ثبت شرکت سهامی عام و سهامی خاص
- در شرکت سهامی عام،عبارت”شرکت سهامی عام” و در شرکت سهامی خاص،عبارت “شرکت سهامی خاص” حتماَ باید قبل یا بعد از نام شرکت بدون فاصله با آن،در کلیه اوراق،اطلاعیه ها و آگهی های شرکت،به طور روشن و خوانا نوشته شود.
- در شرکت سهامی عام، قسمتی از سرمایه به وسیله موسسین شرکت و قسمتی دیگر از طریق فروش سهام به مردم تامین می گردد.اما در شرکت سهامی خاص ، تمام سرمایه منحصراَ به وسیله موسسین تامین می گردد.
- _برای تاًسیس شرکت های سهامی عام موًسسین باید اقلاً بیست درصد سرمایه ی شرکت را خود تعهد کرده و لااقل سی و پنج درصد مبلغ تعهد شده را در حسابی به نام «شرکت در شرف تاًسیس» نزد یکی از بانک ها تودیع نماید.
- سرمایه ی اولیه در شرکت های سهامی عام پنج میلیون ریال و در شرکت های سهامی خاص یک میلیون ریال است.
- در شرکت های سهامی عام،نقل و انتقال سهام نمی تواند مشروط به موافقت مدیران شرکت یا مجامع عمومی صاحبان سهم بشود.
- به موجب ماده 3 لایحه قانون تجارت،تعداد شرکاء در شرکت سهامی خاص نباید از 3 نفر کمتر باشد.در حالی که حداقل تعداد شرکا در شرکت سهامی عام 5 نفر است.
- شرکت های سهامی خاص نمی توانند سهام خود را برای پذیره نویسی یا فروش در بورس اوراق بهادار یا توسط بانک ها عرضه کنند.
برای توضیحات کامل در ارتباط با هریک از انواع شرکت ها به ماهان ثبت مراجعه فرمایید.