ثبت طرح صنعتی
ثبت طرح صنعتی یک فرایند حقوقی است که به مخترعان و اختراعات آنها حقوق حمایتی ارائه میدهد. این فرایند به مخترعان امکان میدهد از اختراعات خود به عنوان داراییهای تجاری استفاده کنند و از آنها سود ببرند. با ثبت طرح صنعتی، مخترعان میتوانند از کپیکردن یا استفاده غیرقانونی از اختراعات خود توسط دیگران جلوگیری کنند و در صورت نقض حقوق خود، از حقوق قانونی خود دفاع کنند.
همچنین، ثبت طرح صنعتی به شرکتها و کسبوکارها اعتبار و اعتماد بیشتری در بازار میدهد و از آنها محافظت میکند. این فرایند میتواند به رشد و توسعه اقتصادی کشور کمک کند، زیرا افراد ترغیب میشوند تا به نوآوری و اختراعات جدید بپردازند و در عین حال حقوق خود را محافظت کنند. به طور کلی، ثبت طرح صنعتی میتواند به تداوم نوآوری و توسعه صنایع کمک کند و به رشد اقتصادی کشور کمک کند.
ثبت طرح صنعتی در تهران و در اداره ثبت طرحهای صنعتی به صورت زیر انجام میشود:
- رجوع به سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و ارائه درخواست ( چنانچه فرایند ثبت به صورت اینترنتی انجام شود).
- ارائه مدارک لازم جهت تقاضای ثبت طرح صنعتی. لازم به ذکر است که در فرآیند ثبت اینترنتی، مدارک باید به صورت اسکن شده و فایل pdf بارگذاری شوند.
- تکمیل فرم اظهارنامه ثبت طرح صنعتی
- مدارک مشخصات متقاضی؛ برای اشخاص حقیقی: کپی شناسنامه و کپی کارت ملی و برای اشخاص حقوقی: آخرین روزنامه رسمی دلیل مدیریت به همراه کپی شناسنامه و کارت ملی صاحبان امضا؛ درصورتی که تقاضا توسط نماینده قانونی انجام شده ارائه مدارک نماینده قانونی الزامی است.
- ارائه نمونه از طرح صنعتی مورد درخواست برای ثبت؛
- ارائه پنج نمونه از شکل یا تصویر گرافیکی یا پنج نمونه از طرح ترسیم شده، چنانچه طرح صنعتی دو بعدی باشد. طرح چاپ شده اشکال و تصاویر گرافیکی باید حداکثر در ابعاد ۲۰×20 سانتیمتر باشد و در آن رنگی بودن یا نبودن اشکال و تصاویر مشخص شده باشد.
- ارائه پنج نمونه از شکل یا تصویر گرافیکی یا پنج نمونه از طرح ترسیم شده از تمامی جوانب طرح مورد تقاضا، چنانچه طرح صنعتی سه بعدی باشد. همچنین ارائه ماکت طرح سه بعدی نیز گاهی از سوی مرجع ثبت درخواست میشود. اندازه ماکتی که متقاضی از مدل طرح خود ارائه میدهد، باید حداکثر ۲۰×20×20 سانتیمتر و وزن آن حداکثر ۲ کیلوگرم و از مادهای بادوام و غیرفاسد شدنی باشد.
- درخواست کتبی تاخیر انتشار: درصورتی که متقاضی بخواهد طرح مورد درخواست وی منتشر نگردد، همراه مدارک، درخواست کتبی مبنی بر تاخیر انتشار آگهی ثبت طرح صنعتی با تعیین مدت تاخیر (حداکثر یک سال) الزامی است.
- در صورتی که متقاضی نخواهد نام وی در مدارک و آگهی طرح صنعتی قید شود یا مالک طرح نباشد، باید درخواست کتبی مبنی بر عدم ذکر نام خود را به مرجع مربوطه ارائه نماید.
- پرداخت هزینههای ثبت و ارائه رسید مربوط به اداره ثبت
- چنانچه متقاضی ثبت طرح صنعتی تبعه خارجی باشد، باید معادل ارزی تمامی هزینهها و تعرفههای ثبتی طرح صنعتی بر مبنای فرانک سوئیس به شماره حساب ارزی ۷۴۰۰۰۱ نزد بانک ملی ـ شعبه عباس آباد غربی(۸۰۳) به نام خدمات ثبتی اداره کل مالکیت صنعتی پرداخت شود.
- اگر متقاضی یا متقاضیان ثبت بخواهند به استناد تقاضای ثبت یا ثبت خارج از کشور از مزایای حق تقدم (حداکثر تا ۶ ماه) استفاده کنند باید مدارک مربوط به حق تقدم را همزمان با تسلیم اظهارنامه یا حداکثر ظرف ۱۵روز از آن تاریخ به اداره ثبت تحویل دهند.
مزایای ثبت طرح صنعتی
- ارزیابی میزان موفقیت محصولاتشان شرکتها در بازار
- دادن حق انحصاری مالکیت کالا به مالک و جلوگیری از نسخهبرداری غیر مجاز و تقلید توسط اشخاص ثالث
- تشویق فعالیتهای تجاری، رقابت عادلانه و ارتقا تولید طیف وسیعی از محصولات که از نظر زیبائی شناختی جذاب هستند.
- بازگشت مطلوب سرمایه گذاری شده چرا که مالک طرح با توجه به اینکه اطمینان از انحصاری بودن محصول خود دارد در ارتقاع کیفیت آن دقت کرده و این امر موجب اطمینان بازار و مشتریان میشود.
- افزایش ارزش و پرستیژ یک شرکت و محصولات آن؛ به این معنا که هر چقدر موفقیت و عرضه یک طرح بیشتر باشد ارزش آن برای شرکت نیز به مراتب بیشتر خواهد بود.
- بهرهمندی طراح طرح صنعتی با واگذاری بهرهبرداری از یک طرح به دیگری برای مدت مشخص، که طراح از این طریق میتواند به طور مستقیم یا غیرمستقیم به بازار تولید و تنوع محصولات کمک کند.